Het dorpsbedrijf

!

Het dorpsbedrijf is ontstaan op het moment dat het zwembad dreigde te verdwijnen door bezuinigingsmaatregelen. De inwoners van Valthermond wilden hun zwembad open houden en hebben de handen ineen geslagen en het Dorpsbedrijf werd geboren in de vorm van Stichting De Omme-zwaoi.

Bij het dorpsbedrijf zijn ongeveer 120 vrijwilligers actief. Om alles in goede banen te leiden, zijn vrijwilligers actief in het bestuur en in de commissies. Elke commissie wordt aangestuurd door een commissiehoofd. Het commissiehoofd is weer aanspreekpunt voor het bestuur. Samen stoppen we met liefde vele vrije uurtjes in het zwembad, zodat we er met elkaar voor kunnen zorgen dat het zwembad open kan blijven want wat verdwenen is komt niet meer terug.

 

Waaruit bestaat het bestuur:

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, aangevuld met een aantal algemene bestuursleden die ook diverse taken op zich nemen. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beleidsmatige deel van het werk rondom het runnen van een zwembad. Verder zijn zij ook dagelijks betrokken bij het bad doordat er vaak ad-hoc beslissingen moeten worden genomen.

 

Daarnaast zijn er de Commissies die dagelijks de werkzaamheden uitvoeren in het zwembad.

Commissie Schoonmaak
Dit team zorgt ervoor dat alle ruimten rond het zwembad netjes en schoon blijven. Zij leveren een bijdrage aan het visitekaartje van het zwembad, iedereen komt graag in een schone kleedkamer en douche. Het is een heel gezellig team en ze hebben samen erg veel lol. Een paar keer per jaar komen ze bij elkaar zodat iedereen elkaar weer eens ziet en zaken als team kunnen worden besproken. Gemiddeld werk je één keer in de week met twee personen. (foto volgt)

 

Commissie Activiteiten

Een zwembad zonder activiteiten is niet leuk. Gelukkig is er een gemotiveerde activiteitencommissie. Ieder jaar worden er weer leuke activiteiten georganiseerd zoals de zwemvierdaagse, discozwemmen, dauwzwemmen, midzomernachtzwemmen en het VK bommetje. Ieder jaar worden er ook nog andere activiteiten bedacht om de bezoekers te verrassen. Ook voor een kinderfeestje draait het team zijn hand niet om. Suggesties zijn altijd van harte welkom. De actuele activiteiten treft u aan onder het kopje Activiteitenkalender. (foto volgt)

 

Commissie Kiosk

Het werken in de Kiosk is zeer veelzijdig. Voordat de Kiosk open gaat, wordt er al heel wat gedaan. Het terras wordt gezellig gemaakt en de parasols uitgeklapt. Het koffiezetapparaat gaat aan en de voorraad wordt aangevuld. De Kiosk kun je niet missen in het zwembad!

Na het zwemmen of het zonnen hebben de meeste wel trek in een hapje, drankje of ijsje. Of je nu op het terras zit met een goed boek of let op de kinderen, het is er goed toeven en er vinden leuke ontmoetingen plaats. Kortom de Kiosk is een bruisende plek binnen het sfeervolle zwembad! (foto volgt)

 

Commissie gastdames- en heren/Kassa
De kassawerkzaamheden worden gedaan door een enthousiast en gezellig team waarvan de leeftijd verschilt van 18 tot 80 jaar. Het is geweldig dat zelfs opa’s en oma’s helpen om het zwembad open te houden. De meeste vrijwilligers helpen één keer per week of twee weken, ongeveer 4 uur per keer.  Aan de kassa worden abonnementen, entreekaartjes, doelgroep- en zwemleskaarten verkocht. Verder wordt er ook toezicht gehouden bij de kleedkamers, zodat die ook tijdens de openingstijden netjes blijven. Het is heel belangrijk dat bezoekers zich welkom voelen, het kassateam speelt daar goed op in. Zij beantwoorden ook alle vragen die er kunnen zijn over het zwembad.

 

 

Commissie Groen

De verzorging van het groen zoals de grasvelden, de bomen en struiken rondom het zwembad wordt door een enthousiaste groep mannen uitgevoerd. Twee keer per week zijn zij met elkaar in de weer om het aanzien van het zwembad op niveau te houden. Daarnaast voeren zij ook andere werkzaamheden uit als dat nodig is. Bijvoorbeeld reparaties en onderhoud aan de omheining, de speeltoestellen en het tuinmeubilair. Kortom teveel om op te noemen en heel afwisselend. (foto volgt)

Commissie Techniek
Dit team houdt zich bezig met het onderhouden en repareren van de technische installatie om zo voor voldoende schoon en verwarmd zwemwater te zorgen. Zij vervangen bijvoorbeeld het zand in de zandfilters maar houden ook de drainage onder het Beachvolleybalveld en de ligweide in de gaten. Omdat wij streven naar een zo energie neutraal mogelijk zwembad zijn er onder andere heatpipes voor de verwarming van het zwemwater door de zon, en een afdekkleed om het water zo min mogelijk te laten afkoelen als het zwembad gesloten is. Deze zaken hebben continu onderhoud nodig. Er komt dus heel wat bij kijken en het is leuk en afwisselend werk. (foto volgt)

Al de bovengenoemde commissies en het bestuur dragen hun steentje bij zodat er een mooi zwembad behouden kan blijven, voor jong en oud, hier in Valthermond.

Als u het leuk vindt om in één of meerdere teams mee te draaien bent u van harte welkom. U kunt contact opnemen via zwembad-dezwaoi@live.nl